Mout schroten

Past prima: brouwen met beperkte ruimte

Overweeg je om te beginnen met thuisbrouwen? Dan schrik je misschien als je gaat kijken wat er allemaal te koop is aan brouwapparatuur. En je wederhelft misschien al helemaal (het heeft zo zijn voordelen dat het onze gezamenlijke hobby is). Want wat heb je nou echt allemaal nodig? En waar ga je in hemelsnaam al die spullen laten?

Dit zijn vragen die ons ook met enige regelmaat worden gesteld. “Jullie wonen toch in een appartement? Hoe doen jullie dat dan?”

Onze held, de Easybrew 30

Het is gelukkig veel minder moeilijk dan je in eerste instantie misschien zou denken. Het enige dat je nodig hebt is een beetje creativiteit. Het brouwen zelf doen wij bijvoorbeeld gewoon in onze keuken, in de alles-in-één brouwketel van Arsegan, de Easybrew 30. Hierin doen we zo’n beetje alles, van het maischen tot en met het koelen, dus dat zijn al heel wat stappen die moeiteloos op één plek kunnen worden uitgevoerd. En dat neemt slechts een klein deel van de keukentafel in beslag:

Je uitdaging qua ruimte zit ‘m dus niet zozeer in het brouwen zelf, maar eerder in de vergisting en daarna in je opslag. Je wil ten slotte je bier op een constante temperatuur houden wanneer het gist zijn werk aan het doen is. Dat kan eventueel in de woonkamer, maar het is een stabielere keuze om dit proces te laten gebeuren in een gistkast (lees: omgebouwde koelkast) om uiteindelijk een zo goed mogelijk resultaat te realiseren.

En wij kunnen je inmiddels ook al vertellen: één gistkast breidt zich vrij gemakkelijk uit naar twee, omdat je dan sneller je volgende batch kunt brouwen en vergisten 😉

Van rommelhok naar gistkamer

Aangezien we een rommelhok in huis hadden van slechts enkele vierkante meters, hebben we die kamer inmiddels beter benut. Met hoge planken voor alle toebehoren, zodat er voldoende plek overblijft voor twee (inmiddels zelfs drie, oeps) gistkasten en kratten waar we ons gebottelde bier in opslaan.

Zo’n rommelhok heb je zelf vast ook wel, dus neem je vandaag nog voor om ‘m op te ruimen en om te toveren tot brouwkeet. Past prima.

Checklist

Wil je zelf beginnen met brouwen en heb je behoefte aan een checklist van alle benodigdheden? Kijk dan eens op de site van HOPT. Hier vind je allerlei complete starterspakketten, van brouwen met een kant-en-klaar moutextract tot pakketten voor volmout brouwen.

Uiteraard kunnen wij je ook op weg helpen als je het een en ander wilt gaan aanschaffen. Neem gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *