Onze Raspberry Hefeweizen

How to: fruitbier brouwen

Je kent dat wel: we zitten dankzij het heerlijke weer steeds vaker op het terras, en bij die zonnestralen horen ook passende bieren. Een citrusachtig en kruidig witbier bijvoorbeeld, of een ijskoude, doordrinkbare pils. Wij voegen hier graag nog ons eigen brouwsel aan toe, want wij zijn dit keer aan de slag gegaan met brouwen van fris fruitbier.

Wat pak je uit de fruitmand?

Als je je dan afvraagt welk fruit je allemaal kunt gebruiken en hoe: de mogelijkheden zijn eindeloos. Dankzij de Kriek Lambic kennen we het gebruik van kersen natuurlijk allemaal. Maar wist je bijvoorbeeld ook al dat er wel eens grapefruitschillen in de tank worden gegooid? Of bananen? Er is zelfs al een heuse avocado stout gebrouwen door een Londense Pub! (Over millenial bier gesproken)

Bedenk wel, voordat je fanatiek aan de slag gaat met het schoonschrobben van je citroenen / het kaalplukken van de bessenstruik van de buurman / het slachten van een kersverse ananas: matcht mijn bierstijl met het fruit dat ik wil toevoegen? Citrus- of ander fris fruit past bijvoorbeeld beter bij blonde bieren, terwijl donkerdere bieren zoals een quadrupel gelukkiger worden met bijvoorbeeld een toevoeging van donkerrood fruit. En denk voor je IPA’s eens aan een tropische aromabom in de vorm van mango of passievrucht.

Onze trots: de Raspberry Hefeweizen

Dat is uiteindelijk de combinatie waar wij voor zijn gegaan. Aangezien frambozen een friszure smaak afgeven, hebben we ervoor gekozen om als bierbasis een zoetere, volle tegenhanger in te zetten. Een Weizen, bekend van de volle smaak en zijn banaanaroma’s, was dan ook the way to go.

Wij voegden de frambozen toe na de hoofdvergisting. Daarna heeft het bier nog verder gerijpt en heeft het een prachtige rode kleur gekregen (de frambozen zagen er overigens minder sexy uit na dit proces). En de smaak? Precies wat we hadden gehoopt. Het volle van de Weizen gecombineerd met de friszure toevoeging van de frambozen maakt dit een fruitbier dat we zeker vaker gaan brouwen.

Zoals je ziet brouwden we dit bier als een cadeautje voor de geboorte van ons nichtje: wat waren we blij dat het een meisje werd en we niet hoefden na te denken over blauw bier 😉

Wil je starten het met brouwen van een fruitbier, maar twijfel je over de aanpak? Stuur ons gerust een berichtje, we denken graag met je mee. Cheers!