Overdaad schaadt: waarom je vandaag nog een SMASH bier wilt gaan brouwen

Herken je dat? Dat je als beginnende thuisbrouwer een recept wilt opzoeken om te gaan brouwen, waar vervolgens minimaal vier verschillende moutsoorten en het liefst nog vier of meer hopsoorten in gaan? Als dat het geval is, dan wordt het brouwen van een kleine oplage al snel een dure grap. En door al die verschillende ingrediënten wordt het uiteindelijk ook niet gemakkelijker om de mouten of hopsoorten in de smaak en geur nog van elkaar te kunnen onderscheiden. Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een SMASH bier.

SMASH bier?

Om een lekker bier te kunnen brouwen hoef je het jezelf helemaal niet moeilijk te maken. Bewerkelijke recepten met een waslijst aan benodigdheden staan namelijk niet gelijk aan een bier van betere kwaliteit. Je kunt je ingrediënten heel goed beperken tot één moutsoort en één hopsoort. Wanneer je daarmee gaat brouwen, krijg je een zogenaamd SMASH bier, wat simpelweg staat voor Single Malt And Single Hop. Gewoon een lekker no nonsense bier wat ook nog eens qua aanschafkosten fijn is voor je portemonnee.

Wat gooi je er dan in?

Uiteraard is het geen strak plan om een SMASH bier te gaan brouwen met alleen maar geroosterde mout, tenzij je je koffie ook het liefst zo uit het pak opeet. Het zijn voornamelijk de basismouten die geschikt zijn voor dit type bier, zoals pilsmout, pale mout, munichmout of viennamout. Onze SMASH 01 is bijvoorbeeld gebrouwen met Château Pale Ale mout.

Qua hopsoorten ben je geheel vrij en kun je gaan voor de soort die je zelf het lekkerst vindt. Omdat wij fan zijn van Amerikaanse hoppen hebben wij bij onze SMASH 01 gekozen voor Amarillo hop. Omdat dit een dubbeldoelhop is, is deze zowel te gebruiken als bitterhop en als aromahop. Vanzelfsprekend zullen bitterhoppen vooral de nadruk gaan leggen op de bitterheid in je bier en zullen de aromahoppen voor een sterker aroma, maar niet zozeer een bitterheid zorgen. Een dubbeldoelhop kan beide fronten bedienen en is dus vaak een gebalanceerde keuze.

Wij brouwden ons eerste SMASH bier met Pale Ale mout en Amarillo hop.

Leer je ingredienten kennen!

Het mooie aan een SMASH bier is dat je door het gebruik van één mout en één hop de smaken hiervan goed kunt leren kennen. Het is dus een manier van brouwen die je als brouwer leert wat een bepaalde mout- of hopsoort met je bier kan doen. Wat bovendien ook leuk is om te doen, is om binnen je batch te gaan variëren met je bereiding: je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om aan het eind van de gisting al een aantal flesjes te bottelen en daarna de rest van je bier nog te drooghoppen met je gekozen hop. Zo kun je niet alleen je hopsoort leren kennen, maar ook nog eens het effect vergelijken van wel/niet drooghoppen.

Je snapt: op deze manier ben je voorlopig nog niet klaar met brouwen 😉 Cheers!

Heb je hulp nodig bij het samenstellen van je recept of heb je een andere vraag? Wij denken graag met je mee! Neem contact met ons op voor meer informatie.