The fungus among us: GIST!

We leven in een tijd dat steeds meer mensen graag een volle, hazy NEIPA drinken. Of een dikke, gebrande Imperial Stout. Twee bierstijlen die respectievelijk hun smaak met name verkrijgen van de toegevoegde hop of de gebruikte mout. En daar is natuurlijk niks mis mee. Maar soms heb ik het idee dat we een heel belangrijke smaakmaker een beetje onderwaarderen of uit het oog verliezen. Daarom hierbij een ode aan de derde showmaker… gist!

Zonder gist, geen bier

Zo. Laten we daar even mee beginnen. Als die gist niet om de hoek komt kijken, wordt er geen suiker omgezet in alcohol en blijft je wort niets anders dan een mierzoete vloeistof. Alleen al met dit argument kan je het belang van gist onderstrepen. Deze suikervreter neemt de nobele taak op zich om het wort om te toveren tot een fantastische drank, door de suikers om te zetten in alcohol, koolzuur en esters.

Smaken en geuren van gist

Waarschijnlijk denk je niet als eerste aan het signaleren van gistsmaken en -geuren als je een bier voor het eerst proeft. Je bent eerder geneigd om hopbitters of moutigheid te zoeken. Maar ik weet zeker dat je al wel eens een bier geproefd hebt waarin de gist duidelijk aanwezig is. Wat dacht je bijvoorbeeld van die banaangeur in een Weizen? Of is het je wel eens opgevallen dat sommige bieren een aroma hebben die nog het best kan worden beschreven als een ‘paardenstal?’ (oké, dat klinkt niet fraai, maar probeer het zeker eens, want wie weet behoor jij ook wel tot de Brett-liefhebbers). Allemaal gist.

Voorbeelden nodig?

Orval bier

Op zoek naar bieren waarin de gist een duidelijke rol speelt? No problemo. Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

  • Met stip op één: Orval. Een prachtig trappistenbier dat een hergisting op fles heeft met een Brettanomyces gist. Dit proces zorgt ervoor dat het bier zich verder blijft ontwikkelen en een smaakverandering doorgaat naarmate het langer op fles zit. Probeer dus zeker eens een paar verschillende botteldata.
  • Schneider Weisse. Bij een Weizen kun je goed ruiken wat de gist heeft gedaan: meestal ruik je tonen van banaan en kruidnagel. Schenk er ook eens een uit, waarbij je driekwart van de fles in één glas schenkt en het laatste beetje in een klein glaasje ernaast. Je zult zien dat het kleine glaasje veel troebeler is vanwege de nog aanwezige gist in het bier.
  • Rodenbach. Een klassiek Vlaams Oud Bruin dat een zurige en fruitige smaak krijgt dankzij een gemengde gisting. Verwar ‘m overigens niet met de Oud Bruin zoals wij hem in Nederland kennen, want als je die smaak (lees: heel zoet) verwacht dan kom je voor een verrassing te staan. Een positieve, dat wel, als je het mij vraagt.

Onze koning: de Hammerhead

Hammerhead-Tripel

Als we één van onze eigen bieren op gistgebied in het zonnetje kunnen zetten, dan is het wel onze Hammerhead Tripel. We gebruikten hiervoor een korrelgist van Mangrove Jack’s (M41 Belgian Ale) die hard zijn best gedaan heeft: het alcoholpercentage is namelijk 10,1%. Bam.

Meer tips nodig op het gebied van gist? We helpen je graag. Neem contact op met ons voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *