Norem bezoekt: het Zythos Bierfestival in Leuven

Dit jaar vierden wij Koningsdag niet in het oranje in Nederland, maar gingen we voor goud in België. Voor het eerst bezochten we het Zythos Bierfestival in Leuven, een festival dat al sinds de eerste editie in 2004 een behoorlijk begrip is bij onze zuiderburen. Wij snappen nu waarom.

500+ bieren

Ja, je leest het goed, daar staat geen nulletje te veel: op dit festival waren meer dan 500 bieren te proeven van 88 brouwerijen in totaal. Als je Zythos dus een keer gaat bezoeken, doe dan vooral van tevoren je huiswerk, zoals wij ook hadden gedaan. De complete lijst met bieren en brouwers is ruim van tevoren te raadplegen op de website of op Untappd. Lekker alvast wat voorpret hebben dus door wat mooie brouwsels uit te zoeken!

Geuzes, sours en strong ales

Natuurlijk moet je, als je dan toch in België bent, toch echt wel een Geuze of sour ale hebben besteld. Wij dronken onder andere de Brett-Elle Oude Geuze van de Lambiek Fabriek, de Vintage van Brouwerij Rodenbach en de 2015 Brett & Oak van Brouwerij Anders!. Stuk voor stuk aanraders als je liefhebber van deze stijlen bent!

Kerel Pink Imperial bier

Daarnaast was de Kerel Pink Imperial van VBDCK één van onze favorieten van de dag. Een heerlijke Russian Imperial Stout met een frisse twist van frambozen.

Tot slot hebben we onze dag afgesloten met een spectaculaire Strong Ale. We kwamen na de Pink Imperial namelijk nog één keer langs de VBDCK stand, waar we de Kerel – Kaishaku bestelden. Een sterke blonde van maar liefst 15%. Normaal gesproken zijn we niet zo fan van bieren met een heel hoog alcoholpercentage, maar deze was nog verrassend zacht! Alleen de volgende ochtend iets minder 😉

We <3 België, en dit is waarom

Het is maar een klein stukje de grens over, maar dat betekent niet dat België en Nederland niet veel van elkaar verschillen. Integendeel. Wij werden in Leuven op slag weer even verliefd op de Belgische cultuur toen we deze verschillen ervoeren.

Want nee, je vindt op het Zythos bierfestival niet veel bijzondere aankleding. En nee, je vindt er ook geen gigantische keuze aan (prijzige) foodtrucks zoals je misschien in Nederland gewend bent. Ja, er staan in de zaal heel wat lange tafels, rommelig bij elkaar geschoven en met klapstoeltjes of picknickbankjes erbij. Aan die tafels zit iedereen van zelf meegebrachte hapjes (eten meenemen mag gewoon) en vers getapte bier te genieten. Te degusteren, zoals de Vlamingen het zo mooi noemen.

En zeg nou zelf, dat laatste, dat is toch waar het om draait? Geen afleiding in de vorm van muziek of aankleding, geen afleiding in de vorm van etensgeuren, het gaat om jou en je bier. En fantastische bieren, die hebben ze bij Zythos in overvloed. De 2020 editie staat in ieder geval alweer in onze agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *